General

Publicat en mayo 24th, 2017 | per Soledad Vilar

0

Job Shadowing a Kamien, Polònia

Un job shadowing o visita d’estudi, tot i que normalment s’empra el terme en anglès, és com el seu nom indica, una visita que es fa a un altre centre per observar com treballen i aprendre. Per aprendre i aprendre dels que saben, com bé deia el poema de Kavafis, Ítaca.

El que es pretén amb aquesta experiència és millorar la nostra tasca com a docents gràcies a l’observació de la metodologia dels companys d’altres països. A més de la metodologia i demés aspectes involucrats en la tasca docent, també s’inclouen altres aspectes que solen millorar el funcionament del centre. Per això també és important contar-ho als companys al tornar, per a intentar que el claustre s’implique i afavorisca la implementació al centre de tot allò viscut i que siga real aplicar-ho en el nostre entorn.

Viatjar sempre afavoreix l’aprenentatge. Que els docents compartisquen les seues experiències i puguen vore altres formes de treballar, també afavoreix l’adquisició de nous coneixements. Ha sigut un privilegi haver passat una setmana fent un job shadowing amb el centre Zespól Plakówek Oswiatowych de Kamien, Polònia.

 

A job shadowing, in education, is a short-term opportunity where a teacher (or teachers) from one school has the opportunity to work alongside and gain experience of the role of another teacher and school, and gain an insight into that particular work area. This is a mobility included in our Erasmus+ KA101 programme “Opening doors”.

So as it is said, a job shadowing is a visit we did to a school to observe and analyse how they work and learn from them. To learn and learn again from those who know, as Kavafis wrote in his Ithaca poem.

What we expected with this experience was to enhance our work as teachers by analysing and observing the methodology they use in other countries. Other than methodology aspects, we also saw different school management models that will help us to improve ours in a future. The point is to spread all this new knowledge with our colleagues in order to involve them in the project. Implementing in our school everything we have learnt from the experience will be our goal.

Travel promotes learning and increases know-how. It is vital for teachers to share their experiences and thoughts specially if it happens abroad, it turns into a source of knowledge. New ways of teaching and learning. Ultimately, opening doors to new paradigms and new ways of seeing things.

It was a privilege to stay a week with the teachers and Headmaster from Zespól Plakówek Oswiatowych in Kamien, Poland. But specially we would like to thank Joanna Mach because she was the seed of this awesome job shadowing.

 

 

Quin és l’origen del job shadowing o visita d’estudi amb Kamien, Polònia?

A partir d’un projecte en la plataforma europea eTwinning. El projecte es deia “Read your way across Europe” i era un projecte de foment de la lectura impulsat per la professora polonesa Joanna Mach. Eixa col·laboració va ser la llavor per a la visita job shadowing.

Which is the origin of the job shadowing project with Kamien, Poland?

An eTwinning project. The project was called “Read your way across Europe” and it was a plan to promote reading in our students. The eTwinning project was driven by the polish english teacher Joanna Mach. This collaboration was the germ that led to this job shadowing experience.

 

To be continued…

 


Sobre l AutorDeja un comentario

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *

Tornar dalt ↑